Els onsen són banys públics japonesos, que es caracteritzen per tenir aigües termals amb diferents propietats. No hem d’entendre això amb un balneari, de fet, els japonesos van amb el sabó (alguns no…) i la tovallola per banyar-se però abans de “submergir-nos” hem de saber que hi ha un sèrie de normes culturals que hem de respectar.

El primer que has de saber és que t’has de descalçar per entrar a la zona del vestidor. Un cop al vestidor, t’has de despullar completament, ja que a la zona del bany només s’hi pot entrar amb una petita tovallola que servirà d’esponja.

A la zona del bany hi ha dues parts, la “banyera” i els voltants. Abans d’entrar a la banyera ens hem de rentar, és a dir, ens posem en remull quan ja estem nets. Els japonesos omplen una palangana amb aigua de la banyera i que barregen amb una mica de freda, s’agenollen i amb l’ajuda de la tovallola es mullen, s’ensabonen i s’esbandeixen. Netegen la zona on s ‘han rentat amb aigua i cap a dins.

Ara ja estem dins la banyera, això si som capaços d’aguantar la temperatura de l’aigua. Està totalment prohibit nedar, t’has de quedar quiet en un racó. Si l’aigua està massa calenta, es pot obrir l’aixeta d’aigua freda però aconsellem no fer-ho, deixar aquesta tasca als locals, ja que són molt rigorosos amb la temperatura. El truc per poder entrar (i us ho dic jo que no suporto les altes temperatures) és aclimatar el cos amb l’ajuda de la palangana, o sigui, emplenar la palangana d’aigua del onsen i tirar-se-la per sobre, una vegada ja no la noteu tan calenta, entreu de cop. Res de posar un peu, després l’altre i així a poc a poc…és millor tot el cos, així la temperatura corporal és la mateixa.

Quan estàs dins la banyera, on no hi pot haver ni gota de sabó, la tovalloleta petita te la pots posar al cap. Veuràs japonesos que la porten damunt del cap o d’altres que se l’han lligat com si d’una diadema és tractes.

Al sortir de la banyera, es torna a la zona del canviador, on ens eixuguem amb la tovallola gran i ens vestim.

Per tal de facilitar la feina de vestir-se, els japonesos van amb una espècie de bata, que els cobreix el cos, anomenada yukata. Als peus van amb aquelles sandàlies de fusta, tant típiques però tant incòmodes, anomenades gets.

Hauries de saber que als onsen tradicionals no s’hi pot entrar si tens un tatuatge, el motiu és cultural i és que antigament, tenir un tatuatge era sinònim de delinqüència.

Hi ha pobles, com Shibu Onsen, que viuen dels onsen i del turisme que atreuen. Fins i tot en aquests llocs turístics, els locals no tenen banyeres a casa, utilitzen els onsen públics.

Un dels punts més importants dels onsen és la temperatura de l’aigua. L’ideal està entre 38 i 42°C. Cada zona del Japó que té onsens, la seva aigua té propietats diferents segons els minerals que contingui.

L’altra cosa que has de saber relacionada amb els onsens és que si vols fer una experiència completa t’has d’allotjar en un ryokan, que són hotels que mantenen l’estil tradicional japonès amb terra de tatami, futons com a llits i evidentment, banys estil onsen.

També hauries de sabet que els onsens es netegen cada dia al matí, cada dia es canvia l’aigua i que la temperatura de l’aigua només es regula controlant el caudal d’aigua que es deixa entrar.

Anuncis