​En temps de tribus nòmades, abans de l’imperi mongol, al segle III AC, dominava la tribu Xiongnu, després, els Göktürks i entre el 552 i el 744 els Uyghurs. En aquells temps, la vall de Orkhon ja tenia una importància rellevant. Així que Gen Ghis Khan també va escollir la zona per establir-hi el seu campament base. El seu fill, Ögedei Khan, va convertir Karakorum en la capital de l’imperi mongol. A causa de diverses disputes, Kublai Khan va traslladar la capital a l’actual Beijin, el 1260 i la ciutat a poc a poc va anar perdent importància. A més a més, Karakorum va ser atacada en dues ocasions però mai es va tornar a reconstruir. De fet, part del que es podia salvar es va utilitzar per construir el monestir Edrene Zuu, que avui en dia és l’atracció turística que ens portarà a l’antiga capital imperial.

Les restes de la Karakorum (Хар Хорум) capital de l’imperi mongol, daten de 1220 i es van catalogar com el centre més gran militar del país, que al cap de poc va evolucionar cap al centre administratiu i cultural del país. El palau del Gran Khaan, el palau Tumen Amugulang, estava situat al centre de la ciutat. La ciutat tenia temples budistes, esglésies cristianes i mesquites musulmanes, com a mostra del gran intercanvi comercial que hi havia. A cada una de les quatre potes d’entrada hi havia una escultura d’una tortuga, per protegir la ciutat, com a símbol de l’eternitat. Avui en dia, diuen que en queden dos, una és fàcil de trobar, l’altra està més complicada. Un equip format per alemanys i mongols ha excavat les restes de la ciutat, però avui no en podem veure pràcticament res.

El monestir de Erdene Zuu Khiid, construït a prop de les restes de Karakorum, segueix l’estil arquitectònic Tibet tradicional. Va ser fundat el 1568 per l’Altai Khaan, essent el primer monestir budista del país. En el seu moment d’esplendor tenia un centenar de temples, uns 300 ghers i hi vivien més de 1000 monjos. Durant l’època soviètica es va dur a terme, el 1937, una purga religiosa matant centenars de monjos de tots els monestirs mongols i enviant-ne d’altres a la Sibèria. Erdenen Zuu no va ser una excepció i fins i tot, tots els temples, menys tres, van ser destruïts. Un dels edificis destruïts va ser el Tsogchen Dugan, que era el gran saló d’assemblea de les sis escoles que hi havia dins del monestir. El 1965, el monestir es va obrir com a museu i el 1990 es va tornar a reobrir com a monestir religiós.

Un dels edificis que podem veure és el Temple del Dalai Lama que es va construir el 1675 per Tusheet Khan Chahundorj i Zaya Bandid Luvsanperenlei. El que es considera que és el temple més antic del recinte és el Khokh que significa blau o vell en mongolià i va ser construït entre els segles XIV i XVI utilitzant material de l’antiga capital. Ben a prop hi ha l’Estupa Daurada, construïda per ordre de Dagvadarjaa el 1799 i dedicada al 25è aniversari del quart Jebtsundamba Khutugt, la figura més important del budisme al país. L’estupa té uns 8 metres d’alt i està envoltada de 8 estupes més petites.

Avui el temple més important és el Lavrin, ja que és el temple principal per orar. També va ser construït per ordre de Dagvadarjaa el 1784 i incorpora tres temples anteriors el Mahakala, el Manal i el Panjara Mahakala. Aquest serà l’únic temple que podreu entrar si hi aneu un cap de setmana d’hivern. Al costat hi ha el temple de Janraisig, que data de 1803.

Dins del recinte hi ha les pedres que foren la base d’un gher de dimensions considerables, 45 metres de diàmetre i 15 d’alt on hi cabien fins a 300 persones.

Hauries de saber:

– El recinte del monestir es pot visitar gratuïtament però per entrar al museu i als temples s’ha de pagar. De l’1 d’octubre al 30 d’abril el museu està obert de 9:00 a 17:00 de dilluns a divendres, la resta de l’any està obert cada dia de la setmana de 9:00 a 18:00. Els plafons informatius estan en anglés.

– Anar de Ulaan Baatar a Karkhorin: 17300T. L’autobús surt, de l’estació Dragon, a les 11:00 i a les 20:00h i tarda 6 hores. La carretera està asfaltada.

– Anar de Karkhorin a Ulaan Baatar: 17300T. L’autobús surt a les 10:00 i a les 14:00h, tarda 6 hores i arriba a l’estació Dragon.

Més fotos de Eredene Zuu

Anuncis