​El primer que has de saber, si vas a Rússia, és que parlen rus i escriuen amb ciríl·lic. Així, que si no saps rus, com a mínim hauries de saber la correlació entre el seu alfabet i el nostre perquè vulguis que no, ajuda. Hi ha gran força paraules, que si les aconsegueixes llegir, és a dir, pronunciar, et recordaran a paraules nostres i això t’ajudarà a moure’t de manera turística. No funciona sempre però una mica ajuda. A Sant Petersburg, molts carrers estant escrits amb els dos alfabets però a Moscou i a altres ciutats, la cosa es complica i només hi trobareu ciríl·lic, com a norma general. El mateix passa amb les parades de metro i estacions de tren. El principal conflicte el tenim amb els mapes turístics, que estan escrits per turistes i moltes vegades no tenen la corresponent paraula amb ciríl·lic.

Per entrar al país, els catalans necessitem visa, als argentins no els en cal. La validesa és de 30 dies i comença a córrer el dia que dius que entres al país. El consolat de Barcelona té sistema de gestió de visa externalitzat. A la pàgina web podeu trobar tota la informació necessària i responen ràpidament els mails. En línies generals, es necessita una carta d’invitació, que la fa la persona a la que aneu a veure o l’allotjament que reserveu. També necessitareu una assegurança de viatge amb alguna de les oficines que estan habilitades. L’oficina de tramitació ofereix, per un cost addicional al del visiat, una assegurança de viatge i també fa la carta d’invitació, en aquest cas heu d’afegir-hi, per escrit, l’itinerari que realitzareu.

La moneda oficial és la rubra, que al 2017 estava a 60 rubres, 1 euro. Tenen monedes i bitllets. Et convé més canviar a Rússia que a Catalunya, si de cas, fes un canvi mínim d’euros al teu banc, però la resta a les cases de canvi russes, el canvi és molt millor. Moltes vegades no et demanaran cap document.

No cal comprar paper de WC, però si que et fan pagar per entrar a banys públics, com els de les estacions (10-30 p).

Els aparells electrònics catalans es poden endollar perfectament al corrent sense cap adaptador.

Als hostels hi ha aigua filtrada, per tant no cal comprar-ne d’embotellada.

El menjar no ho sabem perquè gairebé cada dia vam cuinar als hostels. Però hi ha les cantines on es pot menjar per pocs diners, per exemple una borsch per 40p. Preu mitjà d’un cafè als bars 60p, un te 40p.

Pàgines webs i blogs que us serviran:

– Rusalia, aquí podreu trobar informació turística, cultural i enllaços a webs oficials, xom la dels trens.

– A Rusmuseum aquí hi ha la informació actualitzada dels museus i palaus per visitar.

– La pagina oficial de turisme de Rússia. Per veure la de les ciutats, entreu al post de cada ciutat i aneu a l’apartat Haurieu de Saber, al final de tot.

Per poder connectar-te a les xarxes obertes de wifi gratis has de posar un número de telèfon perquè t’enviïn un codi. I el pitjor de tot, és que moltes vegades, aquest número només pot ser rus. Per cert, al metro de Moscou, dins dels vagons hi ha wifi i aquí sí que us podeu connectar amb el vostre mòbil català.

Del que nosaltres vam visitar, aquesta és la ruta que recomanem: 4 dies a Sant Petersburg (un dels dies és per visitar l’Hermitage) i 1 dia per fer un dels palaus de les afores. Anar a Novgorod pel matí, passar el dia i agafar el tren que viatja cap a Moscoú per la nit (hi ha l’opció de llit). Estar tres dies a Moscoú. Dedicar 2 dies a fer una part de l’anell d’or o 4 dies si es fa complet. Total: 2 setmanes.

La nostra ruta per Rússia va ser: Sant Petersburg-Novgorod-Moscou-Rostov-Yaroslav-Sergei Posad-Moscou-Kazan-Expedició de 4 dies cap a la frontera mongola.

Sant Petersburg (Ideal: 5 dies, si es fa palaus de les afores)
– Dormir a hostel: habitació compartida una mitja de 200p/persona però es poden trobar ofertes. Nosaltres vam dormir per 90p/persona i sincerament, va ser el millor hostel dels 3 que vam estar a la ciutat. Busca i busca a Booking.com, no reservis mai per més de dues nits i estiguis disposat a moure’t de hostel. Les ofertes a Booking.com són reals.

– Metro: 45p

– Hermitage: 600p

Novgorod (Ideal: unes hores aprofitant el viatge entre St.Petersburg i Moscou)
– Bus de Sant Petersburg: 430p + 50p per motxilla. Surt a les 7:30
– Dormir: no cal quedar-se a dormir, es pot agafar el tren nocturn que va cap a Moscú.
– Kremlin: gratis

Moscou (Ideal: tres dies i dues nits)
– Tren de Kazan a Moscou:693,10p surt a les 21:20 i arriba a les 5:15
– Dormir a hostel: habitació compartida una mitjana de 270p/persona. Busca a Booking.com que contínuament hi ha ofertes.
– Metro: 55p (amb la targeta que es pot compartir i que val 50p, pagues 35p per viatge)
– Kremlin: 500p
– Basil·líca de Sant Basili: 350p

Rostov (Ideal: unes hores)
– Tren Moscou-Rostov: 611p surt a les 07:35 i arriba a les 10:08
– Kremlin: 50p
– Dormir: es pot agafar un bus cap a Yaroslav.

Yaroslavl (Ideal: unes hores)
– Bus Rostov-Yaroslav: 130p en surten cada hora.
– Dormir Yaroslav: ens vam quedar en una casa particular.
– Bus urbà: 23p

Sergeiyev Posad (Ideal: unes hores):
– Blablacar Yaroslav-Sergei Posad: 350p
– Monestir: gratis
– Tren Sergei- Moscou: 143p

Kazan (Ideal:unes hores)
– Tren Moscou-Kazan: 955,8p surt a les 23:38 i arriba a les 12:45
– Dormir: 250p habitació compartida. No és de la millor qualitat però és el que vem trobar més barat i va ser a través de Booking.com.
– Bus urbà: 25p
– Kremlin: gratis

Anar a la frontera de Tsagaannuur-Tashanta des de Kazan amb Mongolia (4 dies)
– Tren de Kazan a Novosibisk 2382,1p surt a les 02:03 i arriba a les 14:03 del dia següent (més de 24h). Al tren hi ha aigua calenta per “cuinar”.
– Tren de Novosibisk a Biisk: 474,6 surt a les 18:12 i arriba a les 03:41
– Bus Biisk a Gorno Altaysk: 256p + 50 per motxilla. Surt a les 7:50 i tarda 2h.
– Cotxe compartit de Gorno Altaysk a Kosh Agach: 1000p + 200p per motxilla. Surt quan està ple i tarda unes 7h.
– Dormir Gorno Altach: 300p habitació doble amb bany compartit.
– Pagar a un mongolià perque et porti a Olgii: 500p.

Ja estàs a Mongolia, aquí comença una altra vida.

*si voleu alguna direcció de hostel on ens vam quedar o alguna cosa més concreta, contacteu amb nosaltres. No les escribim, més que res, perquè no ens paguen per fer-los publicitat ;P. Sempre vam reservar per booking, hostelworld o agoda.

Anuncis